zaterdag, oktober 25, 2008

Big SPender!

De SP is een stuurloze partij (no pun intended) geworden. Stond de partij ten tijde van Jan Marijnissen nog onder strakke centrale regie -op lokaal en provinciaal niveau werden de decreten uitgevoerd die vanuit Rotterdam werden uitgevaardigd - nu doet iedereen maar wat. Allemaal initiatiefjes met leuke dingen voor de mensen. Maar de visie ontbreekt.

Zo werd door de SP in de provinciale staten van Groningen gepleit voor gratis openbaar vervoer voor álle MBO'ers, dus ook voor kinderen van mensen die 4 keer modaal verdienen. Vanuit de coalitie (PvdA, CDA, CU) werd nog voorgesteld om het te beperken voor mensen met een laag inkomen, zodat het geld dat overblijft gebruikt kan worden voor andere nuttige zaken, zoals verbeteren van de infrastructuur. Maar de SP had liever alles of niets. (geen zorgen, de Provinciale Staten hebben alsnog een regeling getroffen om MBO-scholieren uit gezinnen met een laag inkomen een reiskostenvergoeding te geven).

En nu worden we in de stad geconfronteerd met het voorstel om minima een vergoeding van 450 euro voor het kopen van een flatscreen. Luister, ik gun iedereen een prachtige tv, en in het verleden had PvdA-leider Joop den Uyl het ideaal dat iedere arbeider een auto voor de deur zou hebben. Maar je kan ook een beetje doorslaan bij de pogingen om je 'linksheid' te bewijzen. Of is de SP bekeerd en willen ze het grootkapitaal in de vorm van electronicabedrijven in de benen houden? Het blijft een merkwaardige vorm van anticylclisch investeren...

Labels: ,

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

@Daan het verschil is dat Den Uyl geen Dafjes uitdeelde, maar dat hij er een voorstander van was dat de auto, dankzij opzij gelegd geld, onder handbereik van de arbeiders kwam. Een essentieel verschil!
Dit is een vorm van sinterklaassocialisme, waarbij de SP het voetspoor treedt van de CPN.
Het is pseudosociaal want het ondergraaft de solidariteit: de bereidheid van mensen om een bijdrage te leveren aan de instandhouding van sociale voorzieningen.
De PvdA in de stad Groningen had daarmee een eigen gezicht kunnen laten zien. Maar is in deze discussie ontzichtbaar gebleven.

5:43 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Foei Daan! Eerst belooft jullie woordvoerder in de PS te zullen vechten voor alle MBO’ers, daarna laat de PvdA 95% van hen in de kou staan. Het zal je sieren als je die draai zal uitleggen aan ouders en leerlingen. Je doet het tegenovergestelde en hakt op de partij in die wel bij haar standpunt blijft. Misschien is het verstandig om eens met de wethouders in de provincie Groningen van je eigen partij te gaan praten, die snappen het partijstandpunt in de staten op dit punt niet.

Beste Daan, Weet je waarom gemeentes in Groningen niet zo blij met het decreet van Aboutaleb om 50 euro aan de minima uit te keren? Omdat de uitvoeringskosten de pan uit reizen. Volgens mij is dat dan mislukt sinterklaassocialisme

Succes met je weblog!

6:00 p.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage