maandag, december 04, 2006

We zijn toch zeker sinterklaas niet

Ex-premier Balkenende liet weten dat bij het CDA 'het enthousiasme voor een coalitie met PvdA en SP getemperd'. Reden? Het debat over het generaal pardon. Voor zo'n pardon is dankzij de verkiezingen een meerderheid gekomen. Je zou het 'nieuw elan' kunnen noemen. Maar Balkenende vond het een schande: het kan natuurlijk niet zo zijn dat je in de formatie allemaal gelegenheidscoalities aangaat in de Kamer.

Dat is een fascinerende uitspraak. Als er één partij bekend staat om het aangaan van gelegenheidscoalities, dan is het wel het CDA. Daarvoor hoef je helemaal niet zo ver terug als naar Van Agt en Wiegel die het op een akkoordje gooiden. Nog niet zo lang geleden waren de Bos en Balkenende in onderhandeling over een nieuw kabinet, waarbij het CDA vooral tijd aan het rekken was om onder tussen een coalitie te smeden met VVD en D66. Een coalitie die geen recht deed aan de verkiezingsuitslag. Het CDA lijkt nu op een zelfde soort scenario aan te sturen, maar heeft in tegenstelling tot een kleine 4 jaar terug weinig troeven achter de hand.

Nu kunnen we wel gaan zitten wachten tot het de christen-democraten behaagt tot serieuze onderhandelingen te komen. Maar het kan niet zo zijn dat er mensen het land uit worden gezet, die volgens de nieuwe verhoudingen in de Kamer in aanmerking komen voor de pardonregeling.

Nederland is toe aan een nieuwe koers. Het debat over de pardonregeling was daar het eerste uitvloeisel van. Als dhr Balkenende niet met dat nieuwe elan om kan gaan, doet hij er verstandig aan een stap opzij te doen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage