vrijdag, november 24, 2006

hoe dit te duiden?

Ik kan nu wel neerslachtig gaan doen over de afgelopen verkiezingen: verlies van 10 zetels is even slikken. Aan de andere kant is het kabinetsbeleid afgestraft en is het linkse blok verstevigd. De SP heeft natuurlijk een prachtige uitslag gemaakt. Dat trekt wel een wissel op die organisatie, nu uit alle delen van het land ervaren krachten naar Den Haag moeten worden gehaald om de Kamerzetels te vullen. Ben benieuwd wat de gevolgen zijn voor de lokale prestaties van die partij.

Geert Wilders lijkt het LPF-electoraat onder zijn hoede genomen te hebben. Het is even de vraag of hij in staat is om zijn fractie bij elkaar te houden of dat de Kamer binnen de kortste keren bevolkt wordt door allerhande 'Groepen'.

De Partij voor de Dieren lijkt een veilig alternatief voor D66 te zijn: een stem zonder al te veel gevolgen. Het is een sympathiek streven. Maar om de oorlog in Irak nou af te wijzen omdat er ook dieren omkomen is wel een wat mager referentiekader. Als het om dierenwelzijn gaat heeft de PvdA de ideale kandidaat in huis: Harm Evert Waalkens, tot tweemaal toe door de Dierenbescherming uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar. Helaas heeft de PvdA net een zetel tekort om Harm Evert direct een plek in de Kamer te bezorgen.

De VVD dreigt nu toch echt uit het centrum van de macht geschoven te worden. De tijd in oppositie kan het best gebruikt worden om de kampen van Rutte en Verdonk weer bij elkaar te blijven. Zeker nu het vice-premierschap geen issue meer blijkt te zijn.

Voor de PvdA is het zaak te kijken waar het mis is gegaan en hoe het nu verder moet. Zoals Wouter Bos al aangaf op de verkiezingsavond, ligt het voor de hand dat CDA (als grootste) en SP (als grootste winnaar) het initiatief nemen in de formatie. Dat gaat nog wel een tijdje duren.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage