maandag, oktober 23, 2006

Het zuur van zoet!


Nu de wereldeconomie weer aantrekt blijkt het ravijn waar het kabinet drie jaar lang voor waarschuwde, opeens een berg van kansen te zijn. Meer banen, minder werklozen. Is dit dan het zoet waar al jaren naar uitgekeken is? Als dat al zo is dan komt het niet uit de koektrommel van het kabinet en de gemeenten profiteren er zeker niet van mee. Zij worden geconfronteerd met een forse korting op het budget van de bijstandskorting. Gemeenten in Groningen moeten daardoor € 14 miljoen inleveren bij het kabinet.

De redenering van het kabinet is als volgt: het aantal banen daalt, dus het aantal uitkeringen daalt, dus kunnen de gemeenten gekort worden. Klinkt simpel, en dat is het ook: te simpel. Zou deze korting op basis van de daling van het aantal werklozen per gemeenten gebeuren, dan zat er nog een zekere logica achter. Maar nee, er wordt geen rekening gehouden met het feit dat in Groningen de daling geen gelijke tred houdt met de landelijke trend. Dit komt doordat de economische groei hier wat later inzet dan in andere delen van het land.

Zoals we afgelopen vrijdag in het Dagblad van het Noorden hebben kunnen lezen, hebben de gemeenten hun begroting met veel snijden en schaven rond gekregen. Om vervolgens te horen dat ze opnieuw bedragen oplopend tot anderhalf miljoen euro moeten bezuinigen. Van de 25 gemeenten in Groningen, ontspringt alleen Groningen-stad de dans.

De werkelijkheid achter deze cijfers is dramatisch. Want het zijn de inwoners van onze provincie die de prijs moeten betalen voor deze nieuwe bezuinigingsronde: als de laatste overgebleven gesubsidieerde banen worden geschrapt, als er een streep gezet moet worden in bijvoorbeeld de voorzieningen in welzijn, cultuur en sport.

Iedere gemeente zal zijn eigen keuze moeten maken, maar een ding is zeker: het zal ten koste gaan van de voorzieningen van mensen. Dat is zuur voor de velen die het voorzieningenniveau in de afgelopen jaren al achteruit hebben zien gaan. En het is zuur voor de raadsleden die graag goeie dingen willen doen voor hun burgers, maar steeds meer beknot worden door Den Haag.

De gemeenten hebben al aangegeven dat ze hier niet zonder meer mee akkoord gaan. De provincie ondersteunt ze in die strijd tegen het nieuwe zuur van Balkenende. Tijd voor een Rennie!

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage