zondag, oktober 01, 2006

Kieslijsten & Confetti


Een weekend lang partijcongressen. Het doet denken aan de meerdaagse conventies van de Republikeinen en Democraten in de VS, zeker omdat hele stukken live op tv werden uitgezonden. Dat kwam mij goed uit want dan kon ik enerzijds de gang van zaken blijven volgen terwijl ik anderzijds mijn goede vriend Huub kon helpen verhuizen.

De speeches worden gebruikt om de politieke tegenstanders eens flink aan te pakken. Bij het CDA zitten ze met het probleem dat ze twee gezichten hebben: Verhagen voor het vuile werk (neemt steevast het woord ´bejaardenbelasting´ in de mond, wat maar weer bewijst dat de partij weinig respect heeft voor ouderen) en Balkenende als ´staatsman´. Nou is die rol van Balkenende nogal riskant omdat hij in vier jaar tijd zijn kabinetten twee keer uit elkaar heeft laten vallen plus meerdere ministers verloren heeft. So far voor de stabiele factor.

Bij de VVD liet Gerrit Zalm zien hoe je een speech de zaal in slingert: Geestig en goed getimed. Dit in tegenstelling tot Rutte die amper van z’n papier kijkt terwijl hij zijn redevoering opdreunt. Hoe stellig je woorden dan ook zijn, dat komt niet over. Zalm is geen geboren lijsttrekker, Rutte is geen geboren redenaar en de combinatie van beide moet zich van de partij gedeisd houden in Diever.

De leden van D66 besloten Boris van der Ham en Bert Bakker op 2 en 3 te zetten (volgens de huidige peilingen goed voor eerste en tweede opvolger), waarmee de eerste nieuwe gezichten pas op 4 en 5 komen. De vernieuwingsdrang geldt blijkbaar alleen voor bestuurlijke zaken.

Op het PvdA-congres bleek de lobby om landbouwwoordvoerder Harm Evert Waalkens hoger op de lijst te krijgen succesvol. Hij steeg van 51 naar plek 33. Een prachtig resultaat. Daarmee heeft Groningen drie kandidaten bij de eerste 40: Marianne Besselink op 10, Harm Evert op 33 en Marjo van Dijken op 40. (Bekijk de hele lijst)

Het startschot voor de verkiezingscampagne is gelost. Wouter Bos heeft Balkenende uitgedaagd om in de komende periode 12 debatten te voeren. Laatstgenoemde heeft inmiddels laten weten dat hij niet wil omdat hij ´is ingehuurd om het land te regeren´. Dat getuigt van weinig respect voor de kiezers die op 22 november bepalen wie ze voor de komende vier jaar gaan inhuren. Genoeg verstoppertje gespeeld JP, het is tijd voor je functioneringsgesprek!

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage