zondag, september 24, 2006

Gaan voor Goud


Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, door het vertrek van Donner en Dekker, dat afgelopen dinsdag prinsjesdag plaatsvond. Na drie jaar lang doemscenario’s voorgelezen te hebben, kreeg koningin Beatrix opeens een feestrede in de handen gedrukt. Ik had ’t niet aan zien komen, zo vlak voor de verkiezingen…

Maar alle gekheid op een stokje: die avond mocht ik zitting nemen in een discussieforum tijdens het prinsjesdagdiner van KPMG. Het bedrijf organiseert bijeenkomsten door het hele land rond de derde dinsdag van september. Centraal staan de gevolgen van het aangekondigde beleid. Nu was een complicerende factor dat Gerrit Zalm de inhoud van de miljoenennota geheim had gehouden tot 15.15 uur die middag. Dus de discussie was amper voor te bereiden. Desondanks was Flip de Kam in staat om in een kwartiertje uit te leggen wat er in de stukken stond en hoe dit geduid zou moeten worden.

Overkoepelend thema van de avond was ‘hoe brengen we Nederland naar een nieuwe Gouden Eeuw’ en in het bijzonder: hoe zorgen we dat Noord-Nederland aanhaakt. Streven naar een Gouden Eeuw is nogal ambitieus, zeker nu de Aziatische reuzen steeds meer in opkomst zijn. De aanwezigen in de zaal, voornamelijk ondernemers, waren dan ook niet allemaal even optimistisch over onze kansen.

Ik heb me vooral gericht op het vraagstuk hoe we als Noord-Nederland aanhaken bij de economische ontwikkeling. Essentieel is het vasthouden van jonge talentvolle mensen. In mijn omgeving vertrekken steeds meer mensen naar de randstad omdat daar het werk te vinden is. Mijns inziens zal het bedrijfsleven in Noord-Nederland eerder in contact moeten komen met studenten. Als je wacht tot ze afgestudeerd zijn, dan is het eigenlijk al te laat en zijn de toekomstplannen al gemaakt. Maar ook in een eerder stadium zou het goed zijn wanneer onze jongeren in contact komen met ondernemerschap. Het kan niet zo zijn dat jongeren die opgeleid worden voor de bouw, nog nooit een bouwplaats gezien hebben. Dat vraagt om flexibiliteit van onderwijsinstellingen en ondernemers. Je moet vooral oppassen voor de valkuil dat je van alles gaat institutionaliseren: overleggen tussen koepelorganen van ondernemers en van onderwijsinstellingen over dergelijke bezoeken. Gewoon doen. Zeker wanneer er geklaagd wordt dat jongeren niet ondernemend genoeg zijn. Dan ontkom je er niet aan ze bij de hand te nemen en te laten zien dat ondernemerschap kan lonen. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Aan het eind van het debat werd me de vraag gesteld of ondernemers zouden moeten vrezen voor een kabinet met de PvdA. In de eerste plaats lijkt het me duidelijk dat wanneer het uitgangspunt ´werk, werk, werk´ is, je veel belang hebt bij ondernemerschap om die banen te creëren. Daarnaast is een kenniseconomie in de eerste plaats afhankelijk van goed onderwijs. Daar is de laatste jaren roofbouw op gepleegd. We zijn qua opleidingsniveau in internationaal opzicht gezakt naar onderkant middenmoot. De PvdA wil in de komende periode fors investeren in onderwijs. Daar heb je meer aan dan een ´innovatieplatform´.

Of we op weg zijn naar een nieuwe Gouden Eeuw durf ik niet te voorspellen. Maar we kunnen in elk geval door hard te werken zorgen voor een gouden randje.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage