donderdag, mei 25, 2006

23 mei trokken we de lijn: wat een dag!

Wanneer je twee weken naar een moment toewerkt en leeft, is het gevaar aanwezig dat dat moment vervolgens tegenvalt. Dat was gelukkig niet het geval bij de demonstratie in Den Haag in het kader van Hier trekken we de lijn. Oké, het weer viel wat tegen, maar dat weerhield bussen vol noorderlingen er niet van in alle vroegte naar Den Haag af te reizen. Zelf reisde ik mee met de campagnebus, gevuld met leden van het campagneteam, journalisten, ondernemers en politici. Langzaamaan bouwde de spanning zich op. We zagen steeds meer bussen die ook richting de hofstad reden.



Zo stroomde Het Plein vol met een oranje massa.

Na het welkomswoord van Master of Ceremony (MC) Aize Bouma, kwam de sfeer er goed in met een optreden van MC Remon & Sherlock Telgt. Zij brachten het nummer 'we trekken de lijn' (ook te downloaden). Minder up-tempo maar wel raak was het gedicht 'wederafbraak' van stadsdichter Ronald Ohlsen. Terwijl verschillende sprekers het podium beklommen - Wietze de Haan (FNV), Louwe Dijkema (voorzitter VNO-NCW Noord) en Bernard Brons (vertegenwoordiger Duitse delegatie) - kwam achter de schermen het bericht binnen dat een van de Haagse fractievoorzitters van plan was naar Het Plein te komen.


Ondertussen keerden Remon & Sherlock terug op het podium voor opnieuw een spetterend optreden. Het hele plein deinde mee. En toen was het de beurt aan mij om namens de studenten wat te zeggen. Ik had nog niet eerder zoveel mensen toegesproken, dus dat was wel spannend. Maar dankzij de hartelijke begroeting van het publiek, kwamen de woorden er toch allemaal goed uit:

"Ik zeg altijd maar zo: niet links, niet rechts, maar recht door de polder met die trein!

Mij is de afgelopen weken tig keer gevraagd hoeveel studenten er naar Den Haag zouden komen. Dus even peilen: zijn er studenten op het plein? [gejuich].

Er zijn niet alleen studenten, ook de scholieren laten van zich horen. Een speciaal welkom voor het Zernike College uit Haren!

Want het gaat hier vandaag over de toekomst van nieuwe generaties in het noorden.

Ik trek hier de lijn omdat het niet zo kan zijn dat je naar de Randstad moet verkassen om een baan te vinden.

Ik trek hier de lijn omdat kennis gebaat is bij contacten en contacten bloeien door goeie verbindingen.

Ik trek hier de lijn omdat onze kennisinstellingen het zich niet kunnen veroorloven geïsoleerd te raken in Europa.

Maar het gaat vandaag niet alleen om de Zuiderzeelijn. Het noorden is een volwaardig onderdeel van Nederland.

Daarom trekken wij hier vandaag de lijn: Laat Nederland niet ontsporen!"




Toen ik van het podium stapte, ging m´n telefoon. Simone FM had al aangekondigd me nog even in de uitzending te willen hebben en had al gebeld toen ik op het podium stond. Na een kort vraaggesprek mocht ik een minuut klagen tegen ´de klaagmuur´ over het voornemen de Zuiderzeelijn te schrappen, en als klap op de vuurpijl mocht ik iemand naar keuze in het water mikken. Ik koos premier Balkenende, omdat hij er uiteindelijk op moet toezien dat de ministers zich aan gemaakte afspraken houden.

Terwijl ik stond te bellen, kwam Maxime Verhagen met zijn gevolg voorbij wandelen. Hij richtte zich tot de demonstranten met de mededeling dat de Zuiderzeelijn nog steeds een optie was, dat het gereserveerde geld in elk geval voor het noorden behouden moest worden en dat Wouter Bos iets uit te leggen had. Dat kon Bos natuurlijk niet op zich laten zitten, dus even later kwam ook hij naar de podiumwagen om aan te geven dat er serieus gekeken moest worden naar een snelle verbinding naar het noorden.
Wouter Bos en Maxime Verhagen

Via http://www.hiertrekkenwedelijn.nl/ hadden ruim zevenduizend mensen de petitie ondertekend die aan de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat zou worden overhandigd. Volgens het protocol van de Tweede Kamer mag zo´n overhandiging alleen binnen geschieden. Maar doordat beide fractievoorzitters al acte de présence hadden gegeven, kwamen alle overige woordvoerders ook naar Het Plein. Zij gaven allen aan (de een weliswaar wat duidelijker dan de ander) dat de snelle verbinding naar het Noorden door de polder nog steeds een serieuze optie is. Zo vormde zich voorzichtig aan een Kamermeerderheid voor de Zuiderzeelijn.

Dit goede nieuws werd gevierd met het zingen van het protestlied ‘hier trekken we de lijn’, geschreven en bij deze gelegenheid ook gezongen door Wietze de Haan. In het achtergrondkoor stonden onder andere drie commissarissen der Koningin, de voorzitter van het CvB van de RUG, campagneleider Hans Haerkens, ondernemer Teunis Tel en ondergetekende. Het was tot dan toe wat druilerig weer geweest, maar nu brak het zonnetje door. Een sfeervol einde van een succesvolle actie.


Op weg naar huis was de impact van de demonstratie al te merken. Op radio 1 werd druk over de Zuiderzeelijn gedebatteerd en werd een sfeerverslag uitgezonden. Ook de nieuwsitems op de verschillende tv-zenders openden met de demonstratie en Hans Haerkens zat die avond nog bij NOVA.

De Zuiderzeelijn staat weer op de politieke agenda.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage