maandag, oktober 23, 2006

Werkbezoek Leeuwarden

In het kader van het WBS-project over regionaal economisch beleid, bracht ik afgelopen vrijdag samen met Frans Becker en Marijn Molema een werkbezoek aan Leeuwarden. PvdA-gemeenteraadslid Erik Zwierenberg had daar een boeiend programma voor ons samengesteld.

Zo bezochten we Wilee Techniek BV. Een innovatief bedrijf dat onder andere bezig is een geautomatiseerde uitgifte van medicijnen te ontwikkelen. Het is het best te vergelijken met een enorme pinautomaat, waaruit je geen flappen maar je doktersrecept kan tappen. Het is heel inspirerend om iemand met een goed idee te zien, die bereid is risico’s te nemen om met dat idee de wereld te veroveren. Het punt is alleen dat die gedrevenheid niet bij iedere ondernemer terug te vinden is. Vaak is consolidatie belangrijker dan groei. Fryslân heeft net als beide andere noordelijke provincies onevenredig veel kleinere bedrijven. Het is vooral lastig in dat type bedrijven beweging te krijgen.

Dat onderwerp kwam nadrukkelijk naar voren bij het gesprek dat we hadden op de Van Hall-Larenstein Hogeschool. Daar spraken we met vertegenwoordigers van de Internet Academie, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Wetsus, het Van Hall en met wethouder Marga Waanders. Het lukt zo nu en dan aardig om vanuit de kennisinstellingen kleine bedrijfjes op te starten, maar dat gebeurt eigenlijk nog op te kleine schaal. Zeker als je kijkt in de Randstad waar studenten vaak in snellere netwerken zitten en zo meer prikkels krijgen om iets te ondernemen. Daarnaast is het de ervaring dat de kleinere - en vaak meer traditioneel ingestelde - ondernemers niet naar de kennisinstellingen komen. Het initiatief moet nog teveel vanuit de Hogescholen en dergelijke komen. De positieve uitschieter is Wetsus: dit kennisinstituut is erin geslaagd de belangrijkste spelers op het gebied van duurzame watertechnologie bij elkaar te brengen. Een ideale wisselwerking tussen kennis en ondernemerschap.

Toch zal niet iedereen meekunnen op de golven van de kenniseconomie. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt dreigen mensen buiten de boot te vallen. Piet Boomsma, die zich bij de Kamer van Koophandel Friesland bezighoudt met regiostimulering, ziet kansen in de traditionele sectoren: Toerisme, Metaal en Landbouw. Daar zit volgens hem de kracht van de regio en het zou hoog tijd worden om een omslag in het denken te maken: het noorden is geen zwakke regio. We houden qua economische groei een gelijke tred met de rest van Nederland. Het inzetten van kennis in juist die traditionele sectoren kan volgens Boomsma van doorslaggevende betekenis zijn voor de economische ontwikkeling. Waarbij niet vergeten moet worden dat het aantal ondernemers onder hoger opgeleiden een stuk lager is dan onder de lager opgeleiden.

De kop is eraf: het bezoek aan Fryslân is de eerste in een reeks werkbezoeken die we in de komende maand gaan afleggen. We hebben veel gehoord waar we wat mee kunnen. Zo verzamelen we steeds nieuwe bouwstenen voor ons uiteindelijke verhaal.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage