vrijdag, februari 18, 2005

Adder onder de broeikas

Enkele weken geleden kwam staatssecretaris Van Geel met het verontrustende bericht dat het broeikaseffect toch wel een serieus probleem was. Van Geel zal niet de geschiedenis in gaan als de man die strijdend ten onder is gegaan om het milieu te redden, dus als hij met zo´n mededeling komt, dan zal er wel iets aan de hand zijn. Op zich was het al een tijdje duidelijk dat er iets moet gebeuren aan de uitstoot van CO2 e.d., niet voor niets is medio jaren ´90 het Kyoto verdrag in gang gezet. Geen dag te vroeg, want het heeft tot 2005 geduurd voordat het eindelijk in werking getreden is. Maar goed, de urgentie is zelfs tot dit kabinet doorgedrongen, geweldig nieuws natuurlijk.

Maar er zat (helaas) iets meer achter de openbaring van Van Geel, getuige zijn pleidooi deze week om de kerncentrale in Borssele open te houden. Kernenergie is immers ´milieuvriendelijker´ en we hebben eigenlijk geen alternatieve energiebronnen voorhanden, zo luidt de redenering. Het is natuurlijk te makkelijk om te zeggen dat Van Geel onderdeel uitmaakt van het kabinet dat de energiepremieregeling heeft afgeschaft, waarmee mensen gestimuleerd werden om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Maar als het de staatssecretaris menens is, dan kijkt hij verder dan de kerncentrale. De term ´duurzame energie´ betekent immers dat de bron ook op lange termijn het milieu zo min mogelijk mag belasten. En zo lang we geen oplossing gevonden hebben voor kernafval, voldoet een kerncentrale niet aan die eis.

Ik hou het erop dat Van Geel de urgentie van het broeikaseffect heeft willen gebruiken om Borssele open te houden. Als een staatssecretaris van milieu zich voor dergelijke zaken laat lenen, dan heeft hij zijn geloofwaardigheid definitief verloren.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage