donderdag, februari 10, 2005

Verslag van het debat over de oude rioolpersleiding Groningen-Delfzijl
(ook verschenen op www.pvdagroningen.nl)

In een extra vergadering sprak de Statencommissie Landschap, Water en Milieu op woensdag 9 februari over de oude rioolpersleiding tussen Groningen en Delfzijl. De directe aanleiding was een reeks artikelen in het Dagblad van het Noorden waarin gesteld werd dat de leiding milieutechnisch een ‘tikkende tijdbom’ was. Enkele schadelijke stoffen in de buis zouden volgens het bericht in de bodem kunnen lekken. Bij omwonenden van de pijpleiding had de berichtgeving voor onrust gezorgd. Daarom was het van belang dat er zorgvuldig gekeken zou worden naar de situatie en de eventueel aanwezige risico´s.

Ik voerde namens de PvdA-fractie het woord en daarbij de volgende insteek:

1. De omwonenden van de pijpleiding moeten op korte termijn geïnformeerd worden over de feitelijke situatie en het zou goed zijn wanneer daartoe informatie bijeenkomsten georganiseerd worden.
2. Hoe vaak wordt de leiding gecontroleerd. Op welke manier gebeurt dit en moet er niet gekeken worden naar andere vormen van controle?
3. Wat gaat er in de toekomst gebeuren met de pijpleiding? Heeft de eigenaar van de leiding, het waterschap Noorderzijlvest, ook plannen voor de toekomst?

Het debat heeft een aantal toezeggingen van de kant van het College van Gedeputeerde Staten en het Noorderzijlvest opgeleverd. In de eerste plaats werd toegezegd dat alle omwonenden van de oude rioolpersleiding nog deze week per brief zouden worden geïnformeerd over de situatie. Wanneer er meer duidelijkheid is over nadere maatregelen, zullen er een aantal bijeenkomsten belegd worden voor omwonenden.

In de tweede plaats zal een extern bureau in de arm genomen worden om onderzoek te doen naar de leiding en de omliggende bodem. Dit bureau zal adviseren hoe de leiding in de toekomst moet worden gecontroleerd en wat er in de toekomst met de buis zou moeten gebeuren. Het waterschap en de Provincie zullen samenwerken bij het zoeken naar de beste maatregelen.

Er zal op korte termijn (begin maart) een tijdsschema komen waarin duidelijk wordt op welke termijn bepaalde maatregelen en antwoorden te verwachten zijn. De PvdA-statenfractie is tevreden over het debat omdat de direct betrokkenen goed zullen worden geïnformeerd, omdat het onafhankelijke onderzoek de zekerheden over de staat van de pijpleiding zullen vergroten en omdat er een plan zal komen met betrekking tot de toekomst van de leiding.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage