woensdag, maart 23, 2005

De oppositie was gemeen

Het 2de kabinet Balkenende heeft vanaf het moment van aantreden de houding gehad: we hebben de stemmen, dus we drukken onze voorstellen door. Als D66 niet mee wilde, was er altijd de LPF om de benodigde minimale meerderheid in de Tweede Kamer te behalen. Gisteravond, in de Eerste Kamer, ontstond voor het eerst de situatie dat de coalitie de benodigde stemmen niet in eigen hand had. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer stemde tegen de grondwetswijziging.

De PvdA-leden hebben zich uitgesproken tégen een direct gekozen burgemeester en prefereren een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. Instemmen met de grondwetswijziging zou betekenen dat gemeenten geconfronteerd zouden worden met een haastig in elkaar gezet wetsvoorstel om de burgemeester direct te laten kiezen. Daar hebben gemeenten niets aan, dat moet zorgvuldig gebeuren. Dat D66 haast had om die agenda door te voeren is helder, maar de PvdA heeft de verantwoordelijkheid genomen die CDA en VVD niet durfden te nemen om de goede vrede te bewaren.

Alle coalitiepartijen over de zeik natuurlijk. Die schandelijke PvdA had het gewaagd om tegen te stemmen. Er vloeiden een hoop krokodillentranen want de oppositie was gemeen geweest. Het is inderdaad heel vervelend als je het allemaal niet in eigen hand hebt, maar de PvdA Eerste Kamerfractie heeft de wens van de PvdA-leden ingewilligd. De PvdA wil geen direct gekozen burgemeester, dus hebben Van Thijn c.s. dat niet mede mogelijk gemaakt, zeker niet omdat anders de gemeenten uiteindelijk met de gebakken peren zouden komen te zitten. De Eerste Kamer heeft dat democratische recht overigens. Het idee van een tweederde meerderheid is ingesteld vanuit het idee dat er echt een ruime meerderheid voor wijziging van de grondwet moet zijn. Dat dit kabinet dat gegeven niet meer gewend is: helaas pindakaas.

Dat Thom de Graaf nu is opgestapt is het gevolg van het feit dat er voor hem op het vlak van bestuurlijke vernieuwing niets meer te halen valt. VVD en CDA hebben hem geen ruimte gegeven op het gebied van een nieuw kiesstelsel. Dat de coalitie nu de oppositie de schuld geeft van het feit dat het kabinet z´n zin niet heeft gegeven is ronduit sneu en getuigt van weinig respect voor het politieke bestel. En dat kunnen de Democraten ´66 zich niet permiteren.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage