maandag, september 12, 2005

De waan en de risico's

risicokaart Groningen
Iedere provincie beheert een risicokaart. Op deze kaart wordt aangegeven waar installaties staan die, als het mis zou gaan, een risico kan betekenen voor de omgeving. Het is de bedoeling dat de kaarten in 2006 allemaal volledig zijn, maar er staat nu alweer een verandering op stapel. Het kabinet heeft afgelopen vrijdag besloten dat de effectafstanden van de risicokaarten gehaald moeten worden. Dit betekent dat je niet meer kan zien hoe ver de effecten van een eventueel ongeval reiken. Als je die informatie alsnog wil hebben, dan moet je je melden bij het rijk, de provincie of de overheid. Op die manier weet de overheid wie welke informatie wil hebben. Want het konden wel eens terroristen zijn...

Het idee om risicokaarten digitaal ter beschikking te stellen aan alle inwoners van Nederland kwam mede voort uit de vuurwerkramp in Enschede. Omwonenden wisten niet dat ze in de omgeving van een dergelijke opslagplaats van vuurwerk zaten en konden dus ook niet optimaal anticiperen op een calamiteit. Daarom werd voor heel Nederland in kaart gebracht waar potentiële risico's zaten.

Na het stoplicht-systeem (code groen, oranje, rood) moet de terroristen een nieuwe slag toegebracht worden door niet langer te laten zien wat de gevolgen zijn van een ontploffende LPG-installatie. Ik kan me niet voorstellen dat je als terrorist geen idee hebt van de effecten van een bepaalde aanslag. De redenering van het kabinet is mijns inziens dan ook uiterst merkwaardig. Het is nog voorstelbaar dat je - de redenering volgend - zegt: we halen de kaarten integraal van de website omdat terroristen precies kunnen zien waar alle risicovolle intallaties staan. Maar dat je zegt: we laten wel zien wát er staat, maar niet wat de effecten zijn, dan ben je bezig met symbool-politiek en breek je bovendien af wat je na de onrust rond Enschede had opgebouwd.

Ik ben ervan overtuigd dat je de inwoners van iedere provincie beter meteen goed kan informeren over de eventuele risico's in hun omgeving, dan dit halfbakken gedoe. De kans dat een fabriek door een menselijke fout in brand vliegt is immers nog altijd vele malen groter dan dat het wordt opgeblazen door een terrorist. En zelfs als dat laatste wel zou gebeuren, dan nog is het beter dat omwonenden vervolgens beter op de gevolgen kunnen anticiperen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage