dinsdag, juni 21, 2005

WK onder de twintig


Afgelopen weekend ben ik met een stel vrienden naar het WK voetbal voor spelers onder de 20 geweest. In Emmen speelde Argentinië tegen Duitsland en Brazilië tegen Zuid-Korea. Allemaal landen die traditie getrouw wel wat kwaliteit op het veld kunnen brengen. Toch jammer dat de Euroborg niet op tijd klaar was. Het toernooi was de ideale gelegenheid geweest om het stadion te testen, maar ook om je stad te promoten. Er zijn veel leuke dingen rondom zo'n evenement te organiseren. Maar goed, in Emmen hadden ze het ook prima voor elkaar. Het stadion zat goed vol, op één vak na dan, dat tijdens Argentinië - Duitsland opvallend leeg bleek. Maar tijdens Brazilië vs. Zuid-Korea kwam uit dat vak juist de meeste herrie omdat er twee busladingen Koreanen waren gaan zitten. Voor de rest was het publiek wel wat gezapig. Alsof men collectief naar de tv zat te kijken.

Maar de FIFA heeft er wel voor gezorgd dat er zo nu en dan beroering was: tijdens het toernooi wordt geëxperimenteerd met een nieuwe regel. Als er gefloten wordt en team A krijgt een vrije trap, dan mogen spelers van team B niet aan de bal komen. Dus je mag de bal niet wegtrappen of teruggooien. Doe je dit wel, dan krijg je de gele kaart. Deze regel druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel. Het komt erop neer dat het onderuit schoppen van iemand gelijk komt te staan met het aanraken van de bal nadat er gefloten is. Dat is zo scheef als de beroemde toren in Pisa. Door die regel heb ik zaterdag 5 totaal onnodige gele kaarten gezien. En het spel gaat er niet sneller door. Natuurlijk waren het de Zuid-Amerikanen die als eerste bedachten dat het een goede manier is om je tegenstanders een oor aan te naaien: de Brazilianen wachtten net zo lang met het nemen van een vrije trap tot een Zuid-Koreaan zo gek was om de bal te halen om zo wat vaart in het spel te krijgen. Het lijkt me sterk dat dit FIFA-experiment als geslaagd zal worden beschouwd.

Zuid-Korea was een maatje te klein voor het zakelijke Brazilië (0-2) ondanks de twaalfde man in vak 8 van waaruit afwisselend ‘Taehan-min'guk’ (Zuid-Korea in het Koreaans) en het geneuriede ‘Alle Menschen werden Brüder’ klonk. Duitsland viel door de mand tegen Argentinië (0-1) waarbij vooral een gevaarlijke spits node gemist werd. Ik heb aantrekkelijk voetbal gezien, veel talentvolle spelers die waarschijnlijk in de toekomst wel ergens bij een topclub opduiken. Mooi werk.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage