vrijdag, april 01, 2005

vogelverschrikker vriendelijke TommyVrolijke vogelverschrikkers in AZC Leek

Woensdag (30 maart) bezocht ik samen met 7 collega-Statenleden het asielzoekerscentrum (azc) in Leek om met de kinderen daar vogelverschrikkers te maken. Het ging om een project van de Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid (kortweg BV of ‘de Vrolijkheid’). De Vrolijkheid zet zich in voor jonge vluchtelingen in azc’s. Het doel is om door middel van creatieve projecten de kinderen plezier te laten maken maar ook om ze de mogelijkheid te geven om hun verhaal kwijt te kunnen. De vogelverschrikker is een bekend fenomeen in veel verschillende culturen. Dus het gezamenlijk knutselen aan zo’n vogelverschrikker slecht ook culturele ‘grenzen’. Dat klinkt zwaarder dan het is, want uiteindelijk ben je gewoon een paar uur lekker aan het knippen, plakken, babbelen en natuurlijk lachen.

De activiteit was de aftrap van 'Jongeren en Staten', een project om Statenleden meer in contact te brengen met jongeren en om jongeren bekend te maken met de provincie. We krijgen hierbij hulp van het Trendspotteam, een groep scholieren uit de hele provincie die de provincie adviseert bij beleid. Het is een erg leuke en enthousiaste groep. Ieder statenlid werd gekoppeld aan een trendspotter en een stuk of vijf kinderen. Het basismateriaal bestond uit een lange verticale stok op een voetstuk, en de rest moest je zelf bij elkaar zoeken. Iedereen had van zolder lapjes, glitters, oude kleding, linten, knopen en dergelijke meegenomen om mee te knutselen.

Ik werd bijgestaan door de trendspotters Vivyan en Marjolijn en wij kregen 2 jongens en 2 meisjes onder onze hoede. (uit het oogpunt van vertrouwelijkheid noem ik de namen van de kinderen hier niet) Het viel me op hoe goed alle kinderen Nederlands spraken. Het babbelde aan een stuk door. In de eerste plaats moest bepaald worden hoe de vogelverschrikker eruit zou gaan zien. De jongens dachten aan P Diddy, de meisjes aan Britney Spears, het zou een mix van beiden moeten worden. Stoer maar ook lief. We besloten maar gewoon te beginnen. Al snel werd het popidool-thema losgelaten en ontstond een uiterst hippe en kleurrijke vogel. De vogel werd ´vriendelijke Tommy´ gedoopt, eerder een vogelvriend dan een vogelverschrikker. Tommy wilde het liefst vrienden worden met de vogels. Dat is tenslotte ook een manier om de vogels van je land te houden. Vriendelijke Tommy kwam oorspronkelijk van een boerderij in Afrika, aldus de kinderen.

Aan het eind van de middag kwamen alle vogelverschrikkers bij elkaar en werden door de groepjes gepresenteerd. Gedeputeerde Ineke Mulder koos uiteindelijk de winnaar. Vriendelijke Tommy legde het af tegen de Italiaanse Lisa, maar leek daar niet zo mee te zitten. Het was een dag vol vrolijkheid, iedereen leek het naar zijn zin te hebben en dat was tenslotte het doel van de dag.

De vrolijke vogelverschrikkers zijn van 31 maart t/m 8 april te bezichtigen in de vide van het provinciehuis, Sint Jansstraat 4 in Groningen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage