donderdag, juni 02, 2005

Nieuwe router, nieuwe kansen

De kat had m'n oude router onder water gezet door een vaas om te gooien. Het ding heeft het nog een tijd gedaan maar ik kon niet meer uploaden. Inmiddels staat er een nieuwe router, dus hoog tijd voor een nieuwe post!

De laatste weken stonden eigenlijk in het teken van democratie en jongeren. Wat democratie betreft, over het referendum rondom de EU Grondwet is al heel veel gezegd en geschreven. Ik ben persoonlijk van mening dat dit niet het onderwerp was om een referendum over uit te schrijven. In dat opzicht zijn de voorstanders van de Europese samenwerking er prima in geslaagd om een stok in hun eigen spaken te steken. Maar goed, er kwam meer dan 60% opdagen, 'dus het was een succesvol experiment'. Mooie uitspraak van Wouter Bos: 'voortaan laten we de burger zelf de onderwerpen kiezen.' Eén ding weet ik zeker: Het verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa was nooit door de burgers als referendum-item gekozen.

Een andere vorm van democratie zijn de verkiezingen voor de faculteitsraad. Ik ben voorzitter van het Studentenforum Letteren (SFL). Een organisatie die alle letterenstudenten wil vertegenwoordigen op de verschillende bestuursniveau's binnen de faculteit. Dit jaar hadden we voor het eerst concurrentie te duchten van andere partijen bij de f-raadsverkiezingen. Het mooie was dat de nieuwkomers dezelfde tactiek hanteerden als de nieuwe partijen in de Tweede Kamer. Studentenforum Letteren stond voor achterkamers, oude politiek, kloof met de kiezer. Als je een nieuwe partij bent, dan heb je nog niets kunnen bewijzen, dus kan je blaten wat je wil, je kan van alles beloven, de afrekening komt later wel. Dus hoe ga je daar mee om? Een aantal dappere geesten binnen het SFL stelden voor de tegenstanders op basis van inhoud te verslaan. Onbegonnen werk natuurlijk: de facultaire politiek is vrij technisch, het gaat vrij langzaam en bovenal: als studentengeleding heb je geen enkele vorm van macht. Dus je kan nog zoveel beloven, het valt eigenlijk niet af te dwingen. Dus wat je het beste kan doen is ervoor zorgen dat je je huiswerk hebt gemaakt en het faculteitsbestuur op die manier scherp houdt. Maar goed, zet dat maar eens om in een bruisende campagne. Uiteindelijk hebben de kandidaten voor de f-raad het bijzonder goed gedaan: 5 van de 9 zetels, nog altijd goed voor een meerderheid. De andere twee partijen delen de rest precies door de helft.

Wat jongeren betreft ben ik betrokken bij een tweetal projecten. De Provinciale Staten willen meer in contact komen met jongeren, willen gaan uitleggen wat de provincie zoal doet en voor jongeren kan betekenen. Dus daar worden nu presentaties en projecten voor bedacht. Het is niet eenvoudig om het werk van de provincie concreet te maken, maar we komen nu toch al wel een heel eind. Het is vooral van belang om aan de hand van voorbeelden te laten zien waar de provincie zoal bij betrokken is. Daarnaast ben ik binnen begonnen om bij PvdA afdelingen in de provincie te inventariseren hoe we jongeren actief kunnen krijgen. Want vooral in de provinciale afdelingen begint de vergrijzing hard toe te slaan. Ook hiervoor geldt: zo concreet mogelijk. Wát zou je als afdeling willen organiseren voor jongeren, wat heb je daar voor nodig en wanneer gaan we het uitvoeren. Ik denk dat daar goede dingen uit kunnen komen. Het is gewoon zaak om er even wat druk achter te zetten. Zodra dit vruchten af gaat werpen dan komt dat op deze log wel weer ter sprake.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage