zaterdag, april 16, 2005

Onderzoek heeft uitgewezen...

...dat de Nederlandse rietgors een notoire vreemdganger is. Karen Bouwman promoveerde aan de RUG op een onderzoek naar de trouw van de rietgors. Dat blijkt vies tegen te vallen. Maar liefst 81 procent gaat vreemd. De meeste kuikens die hieruit voortkomen hebben een genetische match met het mannetje uit het aanpalende nest. Het schijnt zo te zijn dat de mannetjes het wel prettig vinden om hun genen te verspreiden zonder opgescheept te worden met de zorg. Anderzijds lijken de vrouwtjes op zoek naar de sterkste genen maar ze hebben daarnaast het liefst de zorg van hun partner. Het is toch fascinerend, zo'n tamelijk complexe sociale structuur? En dat kom je allemaal te weten dankzij DNA-onderzoek. Een soort CSI-rietgors!

...dat het Nederlands hoger onderwijs internationaal uitstekend scoort op het vlak van toegankelijkheid en betaalbaarheid. Nederland blijkt volgens een onderzoek van het Educational Policy Institute samen met Finland het succesverhaal te zijn waar het gaat om toegankelijkheid en betaalbaarheid: omvangrijke studentenpopulaties, hoge afstudeerpercentages en het hoger onderwijs vormt een goede afspiegeling van de maatschappij als geheel. Laat Rutte het advies van Balkenende dus overnemen: stop het doemdenken. We doen het internationaal helemaal niet zo slecht. Werp geen onnodige barriƫres op om te gaan studeren! Op het vlak van hoger onderwijs wordt zo vaak getracht om dingen uit het buitenland te kopiƫren, terwijl het blijkbaar op eigen kracht ook zijn vruchten af kan werpen.

... dat Nederlandse staatssecretarissen die zich voortaan weer met excellentie willen laten aanspreken, te kampen hebben met een minderwaardigheidscomplex en blijkbaar niet in staat zijn om door eigen handelen respect af te dwingen.
(toegegeven, dat laatste was geen echt onderzoek, maar je hoeft geen wetenschapper te zijn om tot dezelfde conclusie te komen)

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage