donderdag, september 02, 2004

"Meer Gruin in Grunn"


Gisteravond vond er in de Statenzaal een hoorzitting plaats over het natuur en landschapsbeleid in de Provincie Groningen. Onder de kop 'Meer Gruin in Grunn' oftewel 'Meer Groen in Groningen' konden verschillende belanghebbenden hun mening geven over de nieuwe koers die ingezet zou moeten worden. Van de mogelijkheid werd dankbaar gebruik gemaakt. Tien organisaties kwamen hun zegje doen en dit aantal werd aangevuld met een veertigtal bezoekers. De reacties waren onder te verdelen in twee groepen: de vertegenwoordigers van boerenorganisaties en die van de natuurorganisaties. Je hebt trouwens ook boeren natuurorganisaties, maar die kunnen zich vaak vinden in de mening van de eerste groep.
De belangrijkste punten van de avond:
- Wat zijn nu de uiteindelijke doelen? Wanneer zijn we, als we achteraf naar de resultaten van de inspanningen kijken, tevreden?
- Gaan we soorten of leefgebieden beschermen? Concentreren we ons op de dieren of op de omgeving waarin ze leven.
- Hoe zorgen we voor een goede balans tussen agrarisch ondernemerschap en natuurbeheer. Met andere woorden: hoe voorkomen we dat er distels overwaaien naar de akkers van naburige boeren.
Een andere vraag die met het onderwerp samenhangt, is de eventuele jacht op de vos. De dieren zijn op verschillende plaatsen verantwoordelijk voor een drastische achteruitgang van de vogelpopulatie. Boeren en vogelbeschermers zijn het er wel zo ongeveer over eens dat er iets gedaan moet worden aan het aantal vossen. Toch zeg je gevoelsmatig dat we maar niet moeten gaan jagen op deze dieren. Daarom moeten we duidelijk hebben wat onze doelen zijn en wat de prijs is die we daarvoor willen betalen. Bijeenkomsten zoals die van gisteravond zijn ideaal om van direct betrokkenen te horen waar ze dagelijks mee te maken hebben, waar ze tegenaan lopen. En nu komt het aan op het slaan van spijkers met koppen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage