vrijdag, november 19, 2004

Rotterdam - Dokkum - Brussel

Een logische route is het niet, maar het kwam nu eenmaal zo uit. Afgelopen weekend werd het landelijke congres van de Jonge Socialisten gehouden in Rotterdam. De maandag daarop was er een regionale bijeenkomst van het Wadden Sea Forum in Dokkum en op dinsdag vertrok ik richting Brussel om deel te nemen aan het Youth Debate, georganiseerd in het kader van het tienjarig bestaan van het Comité van de Regio's. Op dat laatste kom ik later nog terug, want de voorwaarde van mijn deelname aan het debat was dat ik een verslag zou schrijven over het hele evenement, dus dat verschijnt dan ook op m'n site/log.

Twee weekenden per jaar komen de Jonge Socialisten in de PvdA in congres bijeen om de actuele politiek te bespreken, inhoudelijke lijnen uit te zetten, eventueel om bestuursleden te kiezen, maar ook om gewoon gezellig bij te praten. Dergelijke bijeenkomsten zijn het beste te vergelijken met grote familiebijeenkomsten: de ene tak staat wat dichterij dan de andere, zus praat niet meer met zo, dinges heeft ooit eens wat met die ene gehad maar wil daar liever niet aan herinnerd worden en ga zo maar door. Afdeling Groningen is een verhaal apart. Vanwege de ligging zijn we redelijk geïsoleerd ten op zichte van de rest, maar de afdeling is wel altijd ruim vertegenwoordigd op dit soort congressen. Dit komt doordat de JS Groningen op de een of andere manier altijd een solide aantal leden heeft die veel met elkaar optrekken. Ik vermaak me dan ook altijd het best met de groep Groningers. Inhoudelijk stelde het congres dit jaar niet veel voor. Normaal worden er 2 á 3 resoluties voorbereid waarmee het standpunt van de organisatie over een bepaald beleidsterrein wordt vastgesteld. Een van de ter tafel liggende resoluties was een drama en had weinig zinnige standpunten, de andere was wel aardig, maar dusdanig gematigd dat er geen enkele discussie los kwam. Toen ik nog voorzitter was van de JS Groningen stond ik nog regelmatig achter het spreekgestoelte, maar nu de nieuwe generatie het werk heeft overgenomen, kan ik relaxed in een hoek gaan zitten, wetende dat het goed komt.

De maandag erop moest ik in Dokkum zijn, bij een bijeenkomst van het Wadden Sea Forum. Het forum is een samenwerkingsverband tussen betrokkenen bij de Waddenzee uit Duitsland, Denemarken en Nederland. Men is bezig met het schrijven van een stuk met adviezen voor een duurzame ontwikkeling van de Waddenregio. De regionale bijeenkomsten zijn bedoeld als inspraakmomenten voor belanghebbenden, om te kunnen reageren op het concept-advies van het forum. Van dergelijke bijeenkomsten leer je vaak het meest, omdat daar allerlei belangengroepen bij elkaar komen en ook op elkaar reageren. De natuurorganisaties informeerden voorzichtig of er niet toch ook een apart hoofdstuk over de natuur in het advies zou moeten komen, waarna de andere aanwezigen (vissers, boeren, andere ondernemers, havenschappen) meteen begonnen aan te geven dat het idee was dat er een afweging gemaakt zou worden tussen de drie P's: profit, people en planet. De gedachte is dat een activiteit duurzaam is wanneer er een balans is tussen die drie factoren. De argumentatie was dat als je natuur en milieu (planet) een apart hoofdstuk zou geven, je die balans zou verstoren. Het is goed dat de partijen met elkaar om de tafel zitten en met een afgewogen verhaal komen. Waar ik heen nog met het openbaar vervoer naar Dokkum was gekomen, kon ik terug meerijden met mijn CDA-collega Marc Jager. Ik denk dat het belangrijk is om het politieke van het persoonlijke te scheiden en buiten het statenwerk gewoon ontspannen met je collega's om te gaan, van welke poltieke kleur dan ook. Marc was net als ik 22 toen hij in de Staten kwam, dus dan is het wel eens boeiend om het over de dingen te hebben die je tegen komt wanneer je als jongere in dit wereldje komt. Dat is een mooie brug naar het Youth Debate, over participatie van jongeren in de politiek, maar daarover morgen meer.


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage