dinsdag, oktober 18, 2005

Klus geklaard

Vanmorgen is het concept-verkiezingsprogramma van de PvdA Groningen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Daarmee is de klus waar ik een aantal maanden geleden met Gert Schout en Gerko Arkema aan begon, voor het grootste deel geklaard. Op 17 november zal de ledenvergadering het programma vaststellen. We hebben als programcommissie alleen nog een adviserende rol bij het inpassen van eventuele amendementen.

Ik heb een korte samenvatting gemaakt. Wie het gehele concept-program wil lezen, kan het hier in pdf-formaat downloaden.

Iedereen aan de bak
samenvatting concept-verkiezingsprogramma PvdA 2006-2010 afdeling Groningen

'Iedereen aan de bak' wil zeggen dat van iedereen een inspanning verwacht mag worden om Groningen in beweging te houden. Daarom willen we ook iedereen aan de bak helpen: werk als uitgangspunt. Ook als je even geen werk hebt is het belangrijk om actief te blijven (werk-leerplekken, stages & tijdelijke banen).

Daarbij is het zaak om kansen te benutten. Groningen is een jonge creatieve stad met een breed cultuur-aanbod. De PvdA wil hier gebruik van maken door ruimte te bieden voor nieuwe bedrijvigheid en door het klimaat te scheppen voor bestaande bedrijven om zich hier te komen vestigen.

Onderwijs is hierbij essentieel. De PvdA wil schooluitval terugdringen en de onderwijsinstellingen meer vrijheid geven om zelf initiatieven te nemen. Nog betere samenwerking tussen Vensterscholen en omliggende buurtcentra is een goede manier om voldoende activiteiten in achterstandswijken te realiseren.

Prettig leven begint met een goede woning. Daarom willen we doorgaan met (sociale)wijkvernieuwing, zodat verschillende groepen mensen zich er thuis kunnen voelen. De PvdA wil gaan experimenteren met budgetten voor bewoners om hun leefomgeving naar eigen inzicht in te richten en te onderhouden.

De positie van gezelligste binnenstad van Nederland zal met een plan voor de Noordzijde van de Grote Markt definitief gevestigd zijn. Zeker wanneer in de komende jaren gewerkt wordt aan een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer, betere fietsroutes en meer stallingplekken. Auto´s kunnen geparkeerd worden in het uit te bouwen systeem van parkeergarages in en rond de binnenstad.

Voor cultuur hoef je wat de PvdA betreft niet alleen in het centrum te zijn. Door cultuur naar de wijken te brengen in buurt- en verzorgingshuizen, is het toegankelijk voor iedereen. Het brengt mensen met elkaar in contact. Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen hun talenten te ontwikkelen, niet alleen op het podium maar ook in het veld. Groningen in beweging houden geldt zeker voor de sport: In iedere wijk een basisniveau aan sportvoorzieningen. Breedtesport krijgt voorrang boven topsport.

Eigen verantwoordelijkheid betekent niet dat je er alleen voor staat. De PvdA wil in iedere wijk een basispakket voor kinderopvang, hulpverlening, wijkagenten, thuiszorg en sociaal-cultureel werk. Daarnaast willen we een collectieve zorgverzekering voor alle inwoners van de stad.
Waar het de veiligheid van de inwoners van Groningen aangaat, kiezen we voor het aanpakken van de oorzaken in plaats van betekenisloze spierballentaal. Overlast wordt wijkgericht aangepakt, waarbij de bewoners ook inbreng hebben.

Waar Groningen groeit, groeit het groen mee. Bestaande parken en natuurgebieden moeten goed onderhouden worden. Risico's voor de volksgezondheid vragen om een structurele aanpak: vermindering van de luchtverontreiniging en sanering van bodemverontreiniging. De gemeente zal beter duidelijk moeten maken welke maatregelen genomen worden.

Vanzelfsprekend moet ook de gemeentelijke overheid aan de bak: slank en dienstbaar. Stroperigheid, overbodige bureaucratie en diensten die langs elkaar werken zijn funest voor de ontwikkeling van de stad. Draagvlak voor projecten moet bevorderd worden door belanghebbenden al in een vroeg stadium een bijdrage te laten leveren aan de planvorming.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage