vrijdag, december 02, 2005

Productieve weken

Zo vlak voor de donkere dagen voor kerst, heb ik deze weken te maken met de dagen van dreigende deadlines.

Een tamelijk harde deadline was het landelijke najaarscongres van de Jonge Socialisten dat van 25 tot 27 november in Groningen werd gehouden. Als secretaris van de congresorganisatie was ik verantwoordelijk voor de planning en het regelen van vrijwilligers. Dus daar zaten we dan, vrijdagmiddag. Alles ingericht, klaar om de massa te ontvangen. Het bleef rustig. Iemand besloot de tv aan te zetten. Heel Nederland bleek ingesneeuwd, alle spoorverbindingen rond Amersfoort gestremd, snelwegen afgesloten. Van de 120 mensen die zich voor de vrijdag hadden aangemeld, waren er rond 19.00 uur nog maar 35 gearriveerd. Op Utrecht CS bleken 40 congresgangers vast te zitten. Gelukkig kon er een bus gecharterd worden, waardoor zij tegen 23.30 uur alsnog in Groningen aankwamen. In de tussentijd hebben we op het PvdA Pand een debatje geïmproviseerd en vervolgens konden er spelletjes gespeeld worden. De mensen vermaakten zich wel. De volgende ochtend pakten we de oorspronkelijke draad weer op. Hans Alders verzorgde de opening van het congres, waarna uitgebreid gediscussieerd kon worden over duurzame mobiliteit, het nieuwe zorgstelsel, energie en veiligheid. Organisatorisch verliep het hele congres prima en de verloren tijd van vrijdag werd op zondag uiterst efficient weer ingehaald, waardoor iedereen weer op tijd naar huis kon.

Tussen de voorbereidingen van het congres door moest ik ook nog wat dingen voor mijn studie doen. Zo dook ik in het kader van het vak ´archivistiek´ in het leven van Mr. Johannes Koning Uilkens. Hij was naast advocaat ook de eigenaar van een steenfabriek en een van de initiatiefnemers tot een stoombootverbinding tussen Groningen en Delfzijl. De bedoeling van de opdracht was om via archiefonderzoek zoveel mogelijk informatie over deze persoon te verzamelen. Het betere historische detectivewerk dus. Naast dit vak zit er een deadline aan te komen voor mijn onderzoek naar de verplaatsing van werkverschaffing uit de stad Groningen tussen 1920 en 1940. Tussen 1920 en 1924 zijn er veel werkzaamheden in de stad verricht door werklozen. Hierbij gaat het onder andere om de riolering bij de Kerklaan, de aanleg van het plantsoen op Martinikerkhof en verschillende projecten in het Stadspark. Vanaf 1924 concentreerde de werkverschaffing zich rond de grote ontginningsprojecten bij Jipsinghuizen en dergelijke. Zodra het werkstuk klaar en beoordeeld is, zal ik het op mijn site zetten.

Tenslotte was er afgelopen woensdag een commissievergadering van de commissie Landschap, Water en Milieu. Hier werd het plan van aanpak voor het reinigen van de rioolpersleiding tussen Groningen en Delfzijl besproken. Het is de bedoeling dat de persleiding voor 2009 gereinigd en opgevuld is. Daarnaast zal er een waterbodemsanering uitgevoerd worden. De werkzaamheden zullen in 2006 beginnen. Verder werd het eindrapport Nazorg Voormalige Stortplaatsen besproken. In de afgelopen tijd is op 409 voormalige stortlocaties onderzoek gedaan naar de mate van verontreiniging. 227 van deze locaties vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie. Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat er op 65 locaties nader bodemonderzoek gedaan moet worden. Op basis hiervan wordt gekeken of er eventueel gesaneerd moet worden. Het is goed dat nu duidelijk is op welke plekken er problemen te verwachten zijn. Maar door het onderzoek kunnen ook heel veel locaties afgestreept worden omdat er verder niets meer mee hoeft te gebeuren. Dat is ook het punt met de werkvoorraad van de bodemsaneringen: er zijn heel veel plekken waar potentieel vervuiling zit. Maar het is een kwestie van onderzoek om te bepalen waar daadwerkelijk gesaneerd moet worden. Er zijn dus nog heel wat productieve weken nodig om in 2030 klaar te zijn.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage