vrijdag, januari 20, 2006

Schriftelijke vragen: eenvoudiger vorm voor het verlenen van vergunningen voor ketenbedrijven

Samen met mijn fractiegenoot Sjak Rijploeg heb ik schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheden om het verlenen van vergunningen aan ketenbedrijven te vereenvoudigen en stroomlijnen. Ketenbedrijven zijn bedrijven die gebruik maken van elkaars grondstoffen, energie en afvalstromen. Steeds meer bedrijven die op hetzelfde bedrijventerrein gevestigd zijn, stemmen hun productieprocessen op elkaar af. Dit heeft als voordeel dat de omgeving minder belast wordt en de milieuvervuiling teruggedrongen wordt. Bovendien wordt zo efficiƫnter gebruik gemaakt van grondstoffen en energie.

Het punt is alleen dat de bedrijven afzonderlijk een vergunning moeten aanvragen. Dit leidt ertoe dat de procedures vaak complex zijn en vertraging opleveren. Dit wordt door bedrijven als onnodig bureaucratisch ervaren. Daarom hebben we aan het college van Gedeputeerde Staten de volgende vragen gesteld:

  1. Onderschrijft de provincie onze waarneming dat er een tendens is naar ketenvorming bij productieprocessen, waarbij meerdere bedrijven die op hetzelfde bedrijventerrein gevestigd zijn intensief samenwerken en energie, grondstoffen en afvalstromen delen en (her)gebruiken?
  2. Onderschrijft het College onze opvatting dat dit een wenselijke ontwikkeling is?
  3. Ziet het College mogelijkheden om de vergunningverlening te stroomlijnen voor dergelijke bedrijfsketens, zodat er ketenvergunningen komen?
  4. Ziet het college nog andere mogelijkheden om vergunningverlening, handhaving en procedures voor deze samenwerkingsketens te vereenvoudigen en te reduceren, zonder het te beschermen belang te schaden?

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage