donderdag, januari 12, 2006

Snelle verbinding & vertraagde sluiting

Wat ik in februari vorig jaar al voorspelde ("adder onder de broeikas" ) is gebeurd: het kabinet heeft besloten de kerncentrale in Borssele tot 2033 open te houden. Het was aanvankelijk de bedoeling om de centrale in 2013 te sluiten. Maar in verband met het verdrag van Kyoto over de co2-uitstoot, en de eventuele schadeclaim die de exploitant van de centrale bij sluiting zou eisen, is staatssecretaris Van Geel toch maar gezwicht. Maar in ruil voor het langer openhouden van de centrale, wordt er wel geinvesteerd in duurzame energie. Hetzelfde principe als bij het Waddengas: afkopen van de milieurisico´s. Waarbij het uiteindelijk nog maar de vraag is hoeveel geld er daadwerkelijk ten goede komt aan het milieu. Toch opvallend dat de staatsschuld volgens het kabinet binnen een generatie afgelost moet worden (wat tot forse bezuinigingen op het vlak van milieu heeft geleid) maar dat een milieuprobleem als Borssele even makkelijk op het bordje van de toekomstige generatie wordt geschoven.

Over deze generatie gesproken: afgelopen woensdag vond de startbijeenkomst plaats van de provinciale trendspotters. Het jongerenklankbord voor de provincie. Bij deze bijeenkomst was iemand van het ministerie van Verkeer en Waterstaat aanwezig. De jongeren kregen de vraag voorgelegd of ze de Zuiderzeelijn een interessant onderwerp vinden. De uitkomst was dat een snelle verbinding met de randstad ze erg aanspreekt, maar dat de trendspotters vooral veel vragen hebben over de praktische kant. Wat gaat het kaartje kosten, hoe gaan de treinen eruit zien, wat zijn de consequenties voor het landschap, hoe snel ben je in Amsterdam. Dit vraagt een andere manier van voorlichting. Waar veel informatie gericht is op de politieke discussie (folders vol jargon, met termen als structuurvisie, Hanzelijnplus-plus variant) is het vooral zaak de praktijk te laten zien. En dat geldt niet alleen voor jongeren. Er zijn weinig mensen die behoefte hebben aan jargon.

Het is goed dat Verkeer en Waterstaat zich kwetsbaar opstelt en niet vóór jongeren gaat nadenken hoe ze geinformeerd kunnen worden, maar het ze gewoon zelf vraagt. In de komende tijd gaan ze ook met jongeren in andere betrokken provincies praten.

Ik gun de komende generatie een hele snelle verbinding met de Randstad en een snellere sluiting van de kerncentrale in Borssele.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage