maandag, april 23, 2007

Go East

Kijk eens wat vaker naar het Oosten. Kortgezegd komt het idee van de Noordelijke Ontwikkelingsas (NOA) daarop neer. Te vaak is onze blik vanuit Groningen gericht op West-Europa, terwijl er tal van interessante ontwikkelingen gaande zijn in het noordoosten van Europa. De Baltische staten zijn bezig met een sterke economische groei. Metropolen als Riga, St Petersburg, Gdansk, Helsinki, Malmo, Hamburg en Bremen, daar kan je niet om heen. Bovendien verplaatst het zwaartepunt van de EU zich naar het oosten. Kortom: het zou mooi zijn wanneer Noord-Nederland daarbij kan aanhaken.

Dat is het NOA-concept: trek een denkbeeldige lijn tussen St Petersburg en Amsterdam die bovenlangs over Scandinavië loopt en onderlangs via Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland. Noord-Nederland als een van de ´stepping stones´. Dus probeer langs die lijn samenwerking op gang te brengen, op verschillende gebieden. Laat musea collecties uitwisselen, laat universiteiten en hogescholen kennis (en studenten) uitwisselen, laat ondernemers kennis met elkaar maken en zaken doen.

Afgelopen week vonden twee bijeenkomsten plaats die in die “lijn” lagen. Op donderdag was de ambassadeur van Estland op bezoek in het noorden. Zij bracht een bezoek aan verschillende projecten op het gebied van energie en lifescience in Noord-Nederland. Bij het afsluitende diner waren vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de politiek aanwezig. De ambassadeur zei een duurzame relatie op te willen bouwen tussen Estland en onze regio en hoopte spoedig een tegenbezoek te mogen verwelkomen.

Op vrijdag was ik uitgenodigd een presentatie te houden over de NOA voor een Russische delegatie, bestaande uit een kleine twintig academici, uitgenodigd door de RUG. Men was afkomstig uit St Petersburg, Lipetsk, en Khabarovsk. De eerste twee plaatsen vallen nog binnen het bereik van de NOA (al ligt Lipetsk alweer vierhonderd kilometer onder Moskou), maar Khabarovsk ligt helemaal aan de andere kant van Rusland. Een van de deelnemers merkte op dat er heel wat stappen gezet zouden moeten worden, wilde Khabarovsk een van de ´stepping stones´ van de NOA worden. Verder ontstond er discussie over de termen corridor en axis. De leden van de Russische delegatie hielden zich vooral bezig met transport en logistiek, en leken het gevoel te hebben dat een corridor niet concreet genoeg was. Dat is ook het hele eieren eten: het is de bedoeling dat er samengewerkt wordt tussen de stedelijke gebieden langs de noordelijke ontwikkelingsas. Op welke gronden die samenwerking plaatsvindt maakt niet eens zoveel uit. Als het maar gebeurt. Uit interactie tussen mensen ontstaan initiatieven. Dus moet je er in elk geval voor zorgen dat men elkaar tegenkomt. Misschien komen we dan vanzelf een keer in Khabarovsk terecht.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage